dilluns, 2 de novembre del 2015

3. Analitzem el seu medi

En aquesta entrada  analitzarem com ha de ser el medi on viuran les nostres protagonistes. També compararem com és comporta una tortuga que viu en un medi adequat i una que hi viu en un medi inadequat. La gran majoria dels rèptils són poc adaptables als canvis mediambientals, per això, quan treiem un rèptil del seu medi, hem de mantenir-lo en un ambient el més similar a aquell d'on provenia. 

Abans d'analitzar el medi, us exposem la conversa que vam tenir sobre com hauria de ser un bon terrari. L'objectiu del terrari és que sigui el més proper possible a l'hàbitat de les tortugues. 

Magalí: Primer de tot hauríem de saber si les dimensions dels dos terraris són les adequades.
Laia: També haurem de veure si la temperatura és l'adequada.
Marta: Magalí hauríem de preguntar al teu pare si les llumetes del terrari hi són per algun motiu. 
Laia: Jo vull saber si l'habitat de les tortugues seria adequat per a qualsevol rèptil.
Marta:  Jo crec, que tot i que siguin rèptils, cadascún d'ells té unes necessitats diferents.



1. ON VIUEN? COM ÉS AQUEST LLOC? PODRIEN VIURE EN QUALSEVOL LLOC?


Primer de tot observem com és el terrari (terrestre), on viuen la Paquita i el Pitu.  El terrari té dues parts i cada part té aquestes dimensions: 1 metre d'amplada per 4 metres de longitud. 

Ens hem informat sobre el tipus d'hàbitat  en què viuen les nostres tortugues. Hem trobat que viuen en paratges àrids amb escasses precipitacions, on predominen els matolls i arbusts petits. El clima ideal per a les nostres tortugues es caracteritza per hiverns suaus amb precipitacions moderades, i estius secs amb temperatures elevades. Per tant, pensem que el clima Mediterrani s'adequa al clima d'aquestes tortugues.

La Channel és una tortuga d'aigua i viu en un espai una mica especial, en una capsa de plastic oberta que fa 42x72 centímetres. A dins hi ha un maó que l'ajuda a sortir a la superfície, i a fora hi ha 3 maons que fan d'escala per entrar i sortir de l'aigua. A més, al seu voltant té un espai ple de plantes on es pot amagar. La tortuga d'aigua, com ja hem dit pot estar fora durant molt de temps.  Nosaltres creiem que l'espai on viu la Channel hauria de ser més gran, perquè visqués en millors condicions. 

Hem trobat que el terrari ha d'estar en un espai petit i atractiu. Als terraris hi podem posar plantes , ja que aportaran una mica de naturalesa a les vides dels nostres animals. El rèptils són nets, inodors, silenciosos i una mica exigents.  Les dimensions de l'espai depenen del número, mida i hàbits de les criatures que hi visquin.


Laia: Nenes heu vist que al terrari de la Paquita i el Pitu hi ha una gran quantitat de plantes d'altres éssers vius?
Marta: Si, és veritat! Creieu que és necessari que les nostres tortugues visquin amb altres éssers vius?



En aquest terrari les tortugues conviuen amb altres matèries i éssers vius. A més de la Paquita i el Pitu, hi ha altres tortugues i diferents tipus de plantes. Aquestes plantes no són el seu aliment, per tant no hi ha cap problema per què estiguin dins el mateix espai.
Dins el terrari disposen d'un lloc per beure aigua (plats de vidre)  també tenen dues teules que fan de túnel, on les tortugues es poden amagar, descansar i resguardar de la llum solar. 
Per els rèptils que són petits es poden incloure forats a les roques per a col.locar plantes.Dins del terrari podem incloure materials de substrat. Aquest substrat pot ser sorra i/o terra. Siguin els que siguin els materials que utilitzem s'han de retirar i netejar a intervals regulars, amb major frequència en aquelles espècies més grans. Les tortugues han de diposar d'un espai per poder moure's, banyar-se, beure i amagar-se de la llum solar.

Magalí: Us heu fixat que el terrari de la Paquita i el Pitu no té opció per sortir a l'exterior?

Marta: Sí, és veritat. Creieu que és necessari que sortin a l'exterior o no cal?
Laia: Jo crec que si el terrari té tot allò que necessita per viure i té unes dimensions idòneas no cal que sortin a l'exterior. 
Marta: Clar, però crec que és molt important que tinguin un lloc on poder amagar-se de la llum solar.
Magalí: Si això si, la Paquita i el Pitu tenen les teules i la Channel té l'ombre de les plantes per amagar-se del sol. 
Magalí: Ahh!! Us enrecordeu que vam parlar de la funció de les llumetes en el terrari? Doncs, el meu pare m'ha dit que s'encenen a la nit durant l'estiu i il.luminen el terrari amb la finalitat de decorar.
Marta: A doncs, jo crec que tot i així una mica de calor sí que els dóna. I llavors com hauria de ser la temperatura adient per viure?
Laia: La temperatura com ja hem dit abans ha de ser elevada, jo vaig trobar que havia de ser d'entre 35-40ºC durant el dia i 23-25ºC durant la nit.

Com podeu observar a les imatges, les tortugues no tenen possibilitat de sortir a fora del terrari. També veiem que no tenen sostre, això fa que rebin la llum solar durant tot el matí fins a mitja tarda, a l'hivern la llum marxa a les 17h i a l'estiu poden rebre llum solar fins a les 19h. Però, a l'hora de dormir que és a mitja tarda cap a les 16:00h com a molt tard, entren dins de la casa més gran, que és un espai tancat que es pot obrir per dalt. L'aigua no té una temperatura adequada, és a dir que es troba a temperatura ambient. 

Ens hem adonat que depenen del tipus de tortuga (terrestre o aquàtica) el seu hàbitat ha de tenir unes condicions o unes altres. També hem pogut observar com és molt important tenir en compte les característiques pròpies del seu medi per a què pugui viure bé i durant molt de temps. D'aquesta manera podem afirmar que les tortugues no poden viure en qualsevol lloc. Pel que fa a la Paquita i el Pitu hem vist com la majoria de les condicions òptimes les tenen, però la Channel viu en unes condicions totalment oposades a les adequades. 


Laia: Noies, jo he sentit que les tortuges, com molts animals, dormen en un lloc amagat i on tinguin una temperatura bona per dormir.

Magalí: Sí! jo he vist com  la Paquita, el Pitu i la Channel quan és fa de nit busquen un lloc cobert on poder estar tranquiles. La Paquita i el Pitu van cap a la "casa " que tenen. La Channel a vegades surt fora de l'aigua i se'n va a amagar-se darrere de les plantes de la terrassa o es queda dintre de l'aigua amagada a la closca. 
Marta: Jo sempre he tingut curiositat per veure com funciona el procés d'hibernació, ja que la Channel esta molt de temps sense moure's i sense menjar, sembla que estigui sempre adormida. 
Laia: Doncs, jo crec que el procés d'hibernació és una manera que tenen alguns animals d'adaptar-se al medi. Com per exemple els ossos.
Magalí: Llavors creieu que tots els éssers vius hibernen?I nosaltres els éssers humans quan dormim tant estem hibernant?



2. COM FUNCIONA EL PROCÉS D'HIVERNACIÓ?

Nosaltres hem observat que les nostres tortugues están durant molt de temps quietes, sense sortir del lloc on dormen i sense menjar. Això vol dir que alguna cosa està passant. Després de parlar entre nosaltres vam arribar a la conclusió de que les tortugues hibernen. Nosaltres creien que durant l'hivern estan adormides i que durant l'estiu mengen molt per poder alimentar-se durant la hivernació. 

L'hivernació és un estat fisiològic que només alguns éssers vius determinats el duen a terme, dos exemples clars que nosaltres sabem són els ossos i les tortugues. Aquest estat consisteix en la disminució general de les funcions metabòliques.

Els animals que hivernen necessiten realitzar un procés de preparació mesos abans, en els quals s'alimenten en molta més quantitat per després passar mesos (període d'hivern) sense menjar ni moure's. Sabem que hi ha altres tipus d'animals que decideixen mobilitzar-se cap a llocs més càlids per poder passar el fred,  aquest fenòmen s'anomena migració i el practiquen les aus migratòries com el rossinyol comú i l'oreneta vulgar.

La hibernació és un fenòmen que es produeix majoritariament en éssers vius de sang freda com insectes o rèptils però també hi ha animals de sang calenta com l'os polar que és un mamífer que també realitza aquest procés.

Per tant, cercan informació sobre si tots els éssers vius hivernen, hem trobat que la hivernació és una adaptació al medi que tenen alguns éssers vius per poder mantenir la seva temperatura. I que només els rèptils i alguns mamífers la realitzen. Nosaltres, els éssers humans no hivernem.

Magalí: Nenes, us heu adonat de que la Paquita i el Ptu, han creat el seu propi forat enfonsat a terra per poder protegir-se del fred.
Marta: Sí, també m'he adonat de què tot i ser hivern, els dies més càlids les tortugues surten a fora a prendre el sol.
Laia: Sí jo també ho he vist, llavors el procés d'hivernació no ha de ser continu?, és a dir el temps d'hibernació fa en funció de la temperatura?

Al novembre o desembre, segons la latitud, començen a enterrar-se o refugiar-se en llocs protegits i cauen en un estat d'hibernació. La temperatura ideal per la hibernació és de 5ºC, ja que les temeperatures inferiors a 2ºC provoquen danys cerebrals o la mort, mentre que si són superiors a 10ºc porten la tortuga a un estat de subhibernació, perillós ja que l'animal consumeix més rapidament les reserves de greix que li han de durar tot l'hivern. En estat, natual, les tortugues s'enterren entre deu i vint centímetres de profunditat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada