dijous, 5 de novembre del 2015

4. Observem com són


Les tortugues, com els éssers humans, tenen unes característiques físiques i internes que li són pròpies. Per tant, en aquesta entrada veurem com són i com evolucionen aquest éssers vius  i quines semblançes o diferencies tenen amb altres éssers vius.

Magalí: Hem d'investigar com podem descobrir el sexe de les tortugues! A mi m'interessa molt!
Marta: Jo havía sentit que es pot esbrinar el sexe de les tortugues mirant les taques que tenen a la panxa. 
Laia: No!!! A mi m'havíen dit que es podia saber per la corva que hi ha a la seva panxa.
Marta: Podem observar com és la panxa del Pitu i de la Paquita, i a més, buscar-ho a internet o a un llibre.


1. DIFERÈNCIA ENTRE LA TORTUGA MASCLE I LA FEMELLA

Ens va sorgir aquest dubte perquè dins del grup hi havia diferents opinions. Una de nosaltres pensava que podiem trobar la diferència entre el mascle i la femella per la forma de la seva panxa, però una altra de nosaltres va dir que ho podiem descobrir per els colors i les formes de la tortuga.Vam decidir investigar sobre aquesta qüestió, ja que ens va semblar interessant poder resoldre aquest petit debat que havia generat entre els membres del grup. 

Les diferències entre una tortuga mascle i una femella, en primer lloc, és que la mida de la tortuga mascle és més petita que la de la femella. També, sota la closca on està situada la panxa (plastron) el mascle té una forma convexa, corbat cap endins perquè en el procés de la reproducció tingui més facilitat i, en canvi, la femella té el plastron recte. També es diferencien per l'òrgan sexual que és molt més visible quan ha passat un any de vida, i finalment, que la femella té la cua més curta.

Aquí veiem com la nostra tortuga Channel té el plastorn recte i té la cua curta, per tant assegurem que és una tortuga femella.















En les següents imatges veiem que el Pitu de el plastorn més corvat i encara que no es vegi gaire lperquè la cua la tenia mig amagada, aquesta és més llarga que la de la Paquita. Per tant, podem diferenciar amb aquestes característiques qui és mascle i qui és femella.








Marta: Jo vull saber en quina proporció creixen les tortugues. Vull dir, quan temps ha de passar?, ho podem notar? 
Laia: Ah si!!!! I com són quan neixen i com són quan ja són adultes?, o com seran d’aquí a un temps? 
Magalí: A mi m'agradaria saber si les tortugues experimenten el creixement o un desenvolupament al llarg de la seva vida o només en un període de temps? Per exemple, nosaltres experimentem canvis tota la vida, però el nostre creixement dura un temps determinat. Els passa el mateix a elles?

2. COM CREIXEN? QUINS CANVIS CORPORAL TENEN?

Nosaltres podem observar el progrés i el creixement de les tortugues perquè ja són adultes, però, volem buscar informació sobre els seus canvis corporals, ja que ens sembla important. 


Nosaltres creiem que el creixement de les tortugues és produeix igual que en tots els éssers vius, si les anessim observant des del seu naixement si que podríem analitzar com és aquest procés. El màxim que poden créixer les tortuges mascle és de 13cm i les femelles 18cm. Les nostra tortuga Pitu medeix 12cm de llargada i la Paquita en medeix 15cm. La Channel té una mida de 16x12cm.

















Marta: Nenes, he vist com a la Channel se li esta caient parts de la closca? Per què deu passar això?
Magalí: Marta, això passa perquè muden la seva closca.
Laia: Però això suceeix sempre? Perquè jo havia sentit que només ho feien quan estaven en procés de creixement. I que si ho feien molt frequentment era perquè la tortuga tenia algun problema de vitamines.
Marta: Doncs, n'hem a buscar perquè li passa això.
Laia: També podriem buscar si això de mudar la pell és com una regeneració de la seva closca després de patir alguna ferida ?
Magalí: Si podriem observar si com les sargantanes,les quals regeneren la seva cua, tenen capacitat d'autoregeneració!
Marta: Jo crec que si que no són capaçes de crear una nova part del seu cos, però si que són capaçes de cicatritzar una ferida, com ho fem nosaltres els humans.


4. PER QUÈ MUDEN LA PELL? TENEN LA CAPACITAT DE REGENERACIÓ? SI LI CAU LA CUA QUÈ PASSA?

Les tortugues com la resta d'éssers vius necesiten una sèrie de vitamines per poder estar sanes. Buscant informació sobre quan muden la pell hem trobat que normalment, com gairebé tots els rèptils, muden la pell quan creixen, i dura unes 2 o 3 setmanes. Durant aquest procés l'aigua ha d'estar molt neta i ha de rebre la llum del sol per a que s'asequi la pell i li sigui més fàcil cambiar-la.

Si la tortuga muda la pell en la seva època adulta pot ser per 3 motius:

  • Sobrealimentació
  • Excés de vitamina A.
  • Falta de vitamina A.

Per tant, creiem que no estem alimentant bé a la nostra tortuga, ja que muda la pell quan no ho hauria de fer. A partir d'ara li donarem menys menjar i procurarem donar-li la quantitat adequada de vitamina A.

Ja que estem davant d'un rèptil, ens va sorgir el dubte de si tenia la capacitat de regerenar-se com per exemple les sargantanes. Després d'investigar vam trobar que la cua no pot caure, només es dóna a terme en els rèptils com els llangardaixos o sagrantanes. També hem vist gràcies a aquest vídeo que si que poden cicatritzar la seva closca, però amb l'ajuda d'un veterinari.




Laia: Nenes després d'obervar a les nostres tortugues he vist la importància que té la closca per a elles. Creieu que sense la closca podrien viure?
Marta: Jo crec que la cloca forma part de la seva fisionomia i que sense ella no podriem viure. És com nosaltres l'esquelet, és aquell que ens dóna forma i ens permet estar drets.
Magalí: N'hem a veure per a què utilitzen la closca realment i si poden viure sense ella.


Nosaltres creiem que sense la closca no poden viure, ja que és la seva estructura corporal que manté els òrgans al seu lloc. Serveix per protegir el seu cos dels posibles depredadors.
La closca de la majoria dels rèptils va soldada a la columna vertebral del animal per oferir-li resistència. Per tant podem afirmar que la tortuga no pot viure sense closca, ja que forma part de la seva estructura.




Marta: Nenes creieu que les tortugues tindran tots els òrgans que tenim nosaltres, però en una mida més petita.
Magalí: Marta jo crec que no necessiten tants organs com nososaltres, però si que comparteixen molts amb nosaltres.
Laia: N'hem a veure que tenim en comú.









Després de comparar els nostres organs amb els de les tortugues veiem com l'ésser humà té 21 organs i les tortugues tenen 7 organs.

Marta: Us heu adonat de com és la pell de la tortuga? És molt semblant a la pell de molts rèptils com la sargantana. Creieu que és així per alguna cosa?
Laia: Jo he sentit parlar que això s'anomenen escates...
Magalí: A mi m'han dit que es diuen escuts i que serveixen per protegir a la tortuga.
Laia: Ah, i creieu que les ungles que tenen només serveixen per caminar? O tenen alguna funció més?
Marta: Sí us fixeu en la Paquita, les 5 ungles que té les utilitza per mobilitzar-se, per crear forats i per ajudar-se a tallar el menjar.




Laia: Nenes creieu que les tortugues tenen memòria i sentiments com nosaltres els humans? Creieu que ens reconeixen com el gossos?
Magalí: Jo crec que sentiments potser no tenen, perquè crec que no pensen.
Marta: Doncs jo crec que actuen per estímul resposta. Ja que la Channel en el moment en què m'apropo i em veu, ve corrents cap a mi per a que li doni el menjar.
Magalí: Això també passa amb la Paquita i el Pitu sobre tot al matí quan saben que arriba el moment d'alimentar-se i sembla que m'esperin al sol.
Laia: Llavors, quan us veuen arribar s'acosten a vosaltres perquè reconeixen que les persones els poden donar aliments.

5. RELACIÓ AMB ELS HUMANS.Sí tenen memòria o record perquè quan han d'anar a dormir totes es dirigeixen a la caseta que hi ha al terrari perquè allà estan més protegides i aquesta acció la fan cada dia. Per tant, ho han acabat aprenent per repetició i intuïció. També, saben que les persones que s'acosten a elles les alimentarà perquè sempre s'apropen i estiren al coll com si sapiguessin que els anem a donar menjar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada