dimecres, 23 de desembre del 2015

7.Reflexió final



Reflexió com alumnes

Marta: Molt bé, això ja s'acaba i podríem fer una reflexió sobre tot allò que hem après amb l'observació d'aquest ésser viu!
Magalí: Doncs jo crec que ha estat molt divertit tenir cura d'un animal durant un temps, ja que ens ha aportat molt valors com són la responsabilitat, l'amor, el respecte pel medi ambient, entre d'altres.
Laia: Sí, sí. També ens ha ajudat a establir relacions entre les tortugues i els éssers humans. D'aquesta manera hem après una mica més sobre com funcionem els éssers vius, en general. 
Marta: També hem pogut comprovar mitjançant l'experimentació, molts dels dubtes que ens sorgien durant aquesta observació.
Magalí: La realització del blog ens ha permès anar treballant progressivament des del punt de partida, dels nostres coneixements previs.
Laia: També hem vist com ens sorgien molts dubtes. Alguns d'aquests els hem resolt, i d'altres no, perquè alguns ens motivaven a experimentar i en canvi, d'altres és quedaven en dubtes.
Magalí: Una altra cosa que m'ha agradat és que hem pogut aprendre gràcies a les reflexions i explicacions de tots els membres del grup. La creació de moltes altres preguntes que han anat sorgint a través de les converses de debat que manteniem.
Laia: És veritat Magalí! Hem pogut contrastar opinions i arribar a una solució.
Marta:  Referent al tema de les tortugues hem après com són i com és comporten i a com ha de ser el seu medi per poder viure en bones condicions.
Magalí: El fet de tenir el meu pare, ens ha ajudat molt a poder contrastar les nostres hipotèsis amb una persona que l'apassiona aquest món dels quelonis.
Laia: Sí, es veritat. Ens ha agradat molt fer-nos preguntes entre nosaltres i dialogar per buscar respostes a allò que ens interpel.la alguna cosa, que no pas aprendre com funciona el món dels éssers vius mitjançant un llibre de text.  
Marta: L'aprenentatge mitjançant la manipulació i l'experimentació és més significatiu, ja que ens ha ajudat a crear esquemes de coneixement entre allò que sabiem i allò que apreniem de nou.
Laia: Per tant, hem pogut adquirir uns coneixements més tècnics en relació a aquest ésser viu.

Reflexió com a mestres
Ha arribat el moment de tancar la nostra experiència i reflexionar sobre tot allò que ens ha aportat aquest treball del “Model d’ ésser viu” utilitzant com a objecte d'estudi la tortuga. Hem tingut la sort de poder endinsar-nos en l'observació d'una tortuga d'aigua i dues de terrestres, per així analitzar les diferències entre elles.

L'observació d'un ésser viu a l'escola és una metodologia molt atractiva i dinàmica per aprendre a una aula. Mitjançant un ésser viu en concret es pot arribar a establir relacions amb la resta d'éssers vius.  Segons Sanmartí (2001) un model científic el podem entendre com la selecció i organització d'idees des d'una determinada perspectiva conceptual, i que serveix per explicar un conjunt de fenòmens que suceeeixen en el món.

El fer aquesta observació en grup fomentem la cohesió del grup i la cooperació. També ajuda molt a fomentar la conversa entre els diferents membres del grup, ja que és l'element clau d'aquesta observació. Gràcies a aquesta, els alumnes aprenen a respectar les opinions dels altres i a expressar allò que pensen. També ens permeten a nosaltres els mestres, veure quins són els interessos i els coneixements que tenen sobre el tema i de quina manera exposen i plantegen les seves hipotèsis als altres.


Durant tot el procés d'observació la figura del mestre és clau, ja que és aquell que ha de fer preguntes als alumnes que ajudin a avançar en el procés d'aprenentatge. Mitjançant el model d'ésser viu Pujol i Espinàs (2004) ens diuen que els nens i nenes han de pensar la vida en interacció amb el medi i com un conjunt d'interaccions associades a un conjunt de canvis i d'estabilitats.

Poder realitzar aquesta observació en grup, també ajuda a fomentar la cohesió del grup i la cooperació. Els nens tenen un objectiu comú i és aprendre com és un ésser viu mitjançant un model d'ésser viu. 

Com a mestres creiem que l'autoreflexió i la capacitat de fer-se preguntes a un mateix sobre un fet és molt important per a la formació d'alumnes crítics per a la societat del futur. També els ajuda a desenvolupar estratègies per respondre a aquestes preguntes, les quals són molt importants per a ser un alumne competent.

Un altre aspecte important és l'ús de les TIC en les ciències experimentals. Mitjançant el model d'ésser viu estem fomentant a que els alumnes utilitzen les TIC com a suport i com a consulta dels dubtes que tinguin. Aquesta observació també els ajuda a familiaritzar-se amb materials com són els terraris, en el nostre cas.

Gràcies als dubtes i la conversa entre nosaltres hem anat descobrint i coneixent cada vegada més coses sobre les tortugues i les hem pogut relacionar amb d'altres éssers vius. Per això pensem que ha sigut interessant i enriquidor treballar el model d'ésser viu amb aquesta metodologia, ja que pensem que a través de l'observació i l'experimentació directa hem sigut les protagonistes del nostre procés d'aprenentatge. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada