dissabte, 31 d’octubre del 2015

2. Començem

CONEIXEMENTS PRÈVIS


Sempre que començem a parlar sobre qualsevol contingut en una aula, hem de partir dels coneixements prèvis que tenen els nostres alumnes sobre aquest tema. Per tant, nosaltres per poder introduir el treball d'observació d'un ésser viu volem activar aquests coneixements prèvis amb el visionat d'un conte virtual anomenat "La gran cursa"

Mitjançant el visionat d'aquest conte motivem als nostres alumnes a saber més sobre la seva protagonista la Pepa. També aprofitem per explicar que portarem 3 tortugues per observar-les. Llavors en aquest moment els nens començen a fer conversa i a fer-se preguntes sobre les tortugues.

Marta: Si investiguem les tortugues podrem conèixer més coses sobre els éssers viu.
Magalí: I sobretot aprendrem coses sobre els rèptils!
Laia: A més, podrem establir relacions entre els animals i nosaltres, ja que tots som éssers vius.
Laia: Tinc una idea!, podríem investigar diferents tipus de tortugues.
Marta: Sí molt bé, i també podríem agafar un mascle i una femella de la mateixa espècie per veure en què és diferencien.
Magalí: Si voleu, podríem investigar dos tortugues del terrari del meu pare, una femella i un mascle.
Marta: Ahhh!! I també podem investigar la meva, ja que viu en unes condicions molt diferents a les d'una tortuga habitual.
Laia: Doncs, em sembla perfecte nenes! Llavors hauríem d'analitzar com és el terrari on viuen les tortugues de la Magalí i com és el lloc on viu la tortuga de la Marta. 
Magalí: Llavors haurem de buscar informació sobre com tenir cura d'elles i també podem preguntar al meu pare que en sap molt de tortugues.
Marta: Molt bé! A mi m'agradaria saber com és el procés d'hibernació, ja que la meva tortuga es passa molts mesos sense menjar ni moure's.
Laia: A mi sempre m'ha cridat molt l'atenció saber coses de la seva closca, com per exemple: serveix per protegir-les?, es pot regenerar si es trenca?
Marta:  És veritat! jo també ho vull saber, i podríem veure si tenen sensibilitat a la closca o no.
Magalí: Si, si em sembla bé. I a més, a mi m'agradaria saber si les tortugues i els humans poden arribar a tenir una relació afectiva, com la relació entre els humans i els gossos.
Laia: Molt bé! Doncs, ja podem començar a observar les nostres tortugues i a tenir cura d'elles.

dilluns, 19 d’octubre del 2015

1. Ens coneixem....

BENVINGUTS I BENVINGUDES!

Nosaltres som la Marta Casado , la Magalí Ferreiro i la Laia Sanuy. Som estudiants de tercer del grau d'Educació Primària de la Facultat de Ciències de l'Educació, Blanquerna.

Magalí Ferreiro
Marta Casado

2014-.jpg
Laia Sanuy
Aquest bloc forma part d'un treball cooperatiu que hem de realitzar a l'assignatura de Didàctica de les Ciències Experimentals. L'objectiu d'aquest treball és aprendre a partir de l'estudi d'un ésser viu a una aula de Primària.

El procés que seguirem serà:

  1. Observació de l'ésser viu
  2. Conversar sobre els dubtes que ens sorgeixen
  3. Cercar respostes a aquests dubtes
  4. Conversar sobre els dubtes que ens sorgeixen
  5. Cercar respostes a aquests dubtes
  6.  ....(I així successivament)

Tot aquest procés estarà en aquest blog i el podreu seguir detingudament.

Primerament us volem presentar a les protagonistes d'aquest gran treball. L' ésser viu que hem escollit han estat les tortugues, perquè creiem que són un bon exemple per experimentar ,ja que molts nens en tenen una casa seva com a mascota i d'aquesta manera la seva motivació serà bona per investigar.

Pitu
Paquita
Chanel












Les nostres tortugues ens serviran d'exemple per poder aprendre com es comporta i com ha de ser l'habitat d'aquest tipus d'ésser viu (rèptils), però alhora també ens ajudarà a poder establir relacions amb altres éssers vius que comparteixen característiques similars. L'element fonamental del nostre procés d'aprenentatge és "la conversa". A mesura que anem observant  el nostre ésser viu ,ens sorgiran diferents hipòtesis i qüestions , a les quals haurem de donar resposta mitjançant la cerca d'informació en llibres, experts, és a dir, consultant fonts d'informació variades i també de les nostres pròpies reflexions. En Pitu i la Paquita són tortuga mora (Testuda graeca).

En aquest treball haurem d'assumir dos rols:
  • Rol de mestre: Haurem de formular preguntes que ajudin a treballar aqueslls coneixements que més ens interessen dels éssers vius.
  • Rol d'alumne: Haurem de conversar entre nosaltres i mostrar als nostres companys les nostres idees i les nostres reflexions . D'aquesta manera podrem anar creant coneixement.